torstai 15. huhtikuuta 2010

Liikunta vatsaleikkauksen jälkeen

Tässäpä näitä liikuntajuttuja kun niitä kommenteissa kyseltiin :) Tälläiset siis on sairaalasta saadut ohjeet: 

Sairasloman (2vkoa leikkauksesta) aikana: 

* Toipumista edistät ulkoilemalla ja kävelylenkkejä tehden
* Vähitellen lisäät omien tuntemuksien mukaan kävelymatkan pituutta ja vauhtia
* Vältä raskaampia nostoja ensimmäisten viikkojen aikana

Sairasloman jälkeen: 

*Kuntosi mukaan voit vähitellen aloittaa kevyemmät liikuntaharrastukset, esim: reippaammat kävelyt, sauvakävely, pyöräily, uinti, hiihto. 

N. 1.5-2 kuukauden jälkeen: 

* Voit aloittaa raskaammat jumpat, kuntosaliharjoittelun, rullaluisteluin, hölkän, ratsastuksen, golfin yms. 

Minä olen näistä nyt harrastanut kävelyä, ensimmäisen kävelylenkin ulkona tein muistaakseni 3 päivää leikkauksen jälkeen. Sen jälkeen melkein joka päivä. Maanantain lenkki oli n. 2km-3km ja eilenkin tuli oltua jaloillaan kun kierreltiin kaupoilla. 

Noiden ohjeiden lisäksi mukaan sai liikuntapiirakan, mikä käytännössä tarkoittaa sitä että kuntoliikuntaa suositellaan harrastettavaksi 2-3 tuntia viikossa joka toinen päivä. 

Minulta poistetaan mahasta nämä hakaset huomenna, ajattelin ensiviikolla kokeilla ainakin pyöräilyä. Uimisen ja vesijuoksunkin pyrin aloittamaan melko pian, mutta voi olla ettei vielä ensiviikolla. Riippuu siitä miten nuo haavat reagoi hakasten poistamiseen. 


1 kommentti:

  1. Tuli kyllä nostettua pakon edessä 20-30 kg:n taakkoja heti puoli kuukautta leikkauksesta (kävi kipeästi ja silmissä musteni), mutta kehotan kyllä välttämään, koska tulee niitä kiinnikkeitä helposti ja vaikeuttaa mahd. tulevia vatsan alueen muita leikkauksia, kun on niitä kiinnikkeiden raivauksia sitten paljon. Ovathan ne kiinnikkeet kivuliaitakin siellä olemassa, tiedän sektioleikatun kokemuksella.

    VastaaPoista