perjantai 5. maaliskuuta 2010

Gastroskopia

Gastroskopia = ruokatorven, mahalaukun ja pohjukaissuolen tähystys. 
Ennen gastroskopiaa potilaan on oltava syömättä kuusi tuntia ja juomatta kaksi tuntia. Tutkimuksessa potilas makaa vasemmalla kyljellään. Tähystin viedään nielusta ruokatorveen ja sieltä mahalaukkuun ja pohjukaissuoleen.Samalla taudinmäärityksen kannalta tärkeistä kohdista otetaan kudosnäytteitä. Näytteenotto mahasta ja suolesta on kivuton, ruokatorvessa saattaa näytettä otettaessa tuntua pientä nipistystä.Tutkimuksen helpottamiseksi nieluun voidaan antaa paikallinen puudutesuihke, ja mahan vaahtoamista voidaan vähentää lääkityksellä. Tarvittaessa voidaan käyttää myös rauhoittavaa esilääkitystä. Suurin osa potilaista selviytyy ilman lääkkeitä. (Käypähoito)

Tämä tehtiin minulle lokakuussa. Odotin tutkimusta kauhunsekaisin tuntein. Kutsukirjeessä luki, että letku on ohut ja taipuisa. En ole ihan 100% samaa mieltä. Letku ei ollut niin ohut kun olin etukäteen ajatellut, eikä varsinkaan niin taipuisa. En saanut mitään puudutuksia/esilääkitystä, enkä kyllä olisi halunnutkaan. Itse tutkimus ei ollut niin kivulias kuin oli kuvitellut. Kaikkein karmeinta oli se letku kurkussa, tälläiselle sihtikurkulle pelkkä ajatuskin on jo aivan kamala. En tiedä pystyykö joku pidättelemään niin ettei oksennusrefleksi toimi, mutta itse ainakin yökkäilin koko tutkimuksen ajan. Pisteet lääkärille, joka oli ammattitaitoinen ja toimi hyvin rauhallisesti koko tutkimuksen ajan. Näytteiden ottaminen ei tuntunut miltään. Loppuen lopuksi tutkimus ei ollut niin kamala kuin olin etukäteen ajatellut. Ei se sattunut, oli vain äärimmäisen epämiellyttävä. Kovin halukkaasti en ole toista kertaa tähän tutkimukseen menossa, toivottavasti ei tarvitse. 

Vajaat 2 vrk tutkimuksen jälkeen kurkku ja rintakehä olivat aika kipeitä. Samana päivänä nieleminenkin oli vaivalloista. Nuo kivut hävisivät kahden vuorokauden jälkeen kyllä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti